Jakt på Sveaskogs mark – rekreation och gemenskap

Gemenskap, rekreation och en känsla av rikedom när älgköttet ligger i frysen – behållningen med jakten på Sveaskogs marker är stor och viktig för Thomas Schäufele.

Den lilla jaktkojan har förvisso hjul, men den har stått stationerad på samma plats i 15 år. Här inne finns fyra våningssängar och ett gasolkök. Varje helg under hösten flyttar Thomas Schäufele in tillsammans med sina fem jaktkompisar och gemenskapen de har är något han värdesätter mycket.

– Här äter vi middag, spelar tärning på kvällarna och pratar om vad vi ska göra nästa dag, säger han.

Jakten är viktig på flera sätt

Jakt och fiske är en stor och viktig del av många människors liv, identitet och gemensamma historia. I 40 år har höstarna vigts åt skogen och jakt för Thomas. Han var 14 år när han började jaga tillsammans med sin pappa och tre år senare sköt han sin första älg, vilket han aldrig kommer att glömma.

– Vi satt på pass och en hund från grannlaget kom förbi med en älg. Jag var så nervös – det var jag alltid i början. I dag har jag nog fällt runt 100 älgar och nervositeten har helt klart släppt, säger Thomas.

Älgstam i balans

Sedan trakthyggesbruken infördes har Sveriges älgstam vuxit, med en topp på 1980-talet. Idag är älgstammen en av världens tätaste. Sveaskogs viktigaste uppgift är att ta hand om skogen så att den kan fortsätta växa och fylla en viktig funktion i framtiden. Här är jakten det enskilt viktigaste verktyg för att minska skadorna på ungskog.

Det jaktlag som Thomas är med i jagar på Sveaskogs mark utanför Älvsbyn där de även arrenderar för att ha jaktkojan.
– Jag gick med i det här gänget för 15 år sedan. De har jagat på samma mark sedan 80-talet och det fungerar jättebra. Sveaskog är en enkel markägare att ha att göra med, säger Thomas.

Rekreation och återhämtning

För honom och många andra jägare handlar hösten inte bara om själva jakten och att fylla frysen med kött, utan även om en möjlighet att återhämta sig och vara i nuet.
– Det är rekreation. Telefonen lägger jag bort och har bara fokus på en sak och trots att jag är helt slut i kroppen efter att ha rört på mig en hel dag så känner jag att jag laddat batterierna när jag kommer hem. Förhoppningsvis har jag fått en älg med mig också.

 

Visste du att...

  • Älgjakten är den mest omfattande och mest reglerade jakten i Sverige.
  • Cirka 250 000 av Sveriges 300 000 jägare jagar älg och de skjuter cirka 80 000 djur varje år.
  • Drygt 25 000 jägare jagar varje år på Sveaskogs marker.
  • Sveaskogs jaktmarker omfattar cirka 4,1 miljoner hektar över hela landet.
  • Sveaskog är jakträttsinnehavare på sina marker och upplåter delar av denna rätt till jaktlag, klubbar, naturturismföretagare, föreningar och privatpersoner.