Skrälldalslaget - ett annorlunda jaktlag

Tänk dig 4 000 hektar skog för ett jaktlag med bara nya jägare. Unga och äldre, män och kvinnor, både svensk och utländsk härkomst. Alla med en gemensam nämnare, ett nytt intresse för jakt och viltvård.

Sveaskog lånar kostnadsfritt ut 3 960 hektar mark utanför Färila till Skrälldalslaget eller till ”Det första jaktlaget” som är projektnamnet. Det är 20 nya jägare som får möjlighet att lära mer om jakt, hur ett jaktlag fungerar och om balansen mellan skogsbruk och viltvård.

Initiativtagare är Anders Johansson, jakt- och klövviltsansvarig på Sveaskog. Eftersom skogsägare och jägare behöver varandra, vill han även ge medlemmarna i Skrälldalslaget en inblick i förutsättningarna för skogsbruket, om balansen mellan viltbestånd och betesskador, mellan hyggen och fodertillgång och hur det påverkar såväl skogen som vilda djur och fåglar. 

Från ny jägare till mentor

Den nya jägaren får vara med i två år, lära sig om jakt och viltvård, säkerhet och etik och att ta ansvar för jaktlagets gemensamma åtaganden. Till hjälp finns flera mentorer som delar med sig av djup kunskap och lång erfarenhet. Varje år kommer tio nya jägare in i jaktlaget. De tio som varit med ett år, hjälper sina nya jaktkamrater in i såväl gemenskapen och jakten som arbetet med passröjning och underhåll. 

Årets jaktledare har varit med i jaktlaget i två år. Från ny jägare har han vuxit in i rollen och ansvaret, som han axlar med beröm. Han och jaktlaget får hjälp av Anders Johansson och Peter Häger från Sveaskog, Tor Lindqvist och Ulf Krantz från Jägareförbundet Gävleborg.

Lokala eldsjälar

Lokala jägare med kunskap om området och mångårig erfarenhet som ”Lasse P”, Johan Pålsson och Steve Flodberg är några mycket betydelsefulla mentorer till laget. Dessa eldsjälar hjälper gärna de nya jägarna att praktisera det de lärt sig under jägarexamenskursen och ge en vidareutbildning. 

Jag följer med jaktlaget ut på den första älgjakten för året. För några av de nya jägarna är det första gången att sitta ute, ensam, på pass. Det är med spänd förväntan och tindrande ögon det berättas för mig och jag kommer ihåg när jag själv satt ensam första gången. Alla tankar om allt man läst, alla gånger man varit med någon erfaren, och nu... äntligen. 

Insamling av björnspillning

Vid den tidiga samlingen i jaktstugan drar passkyttarna ett kort ur en kortlek och får i tur och ordning välja pass. De som inte har egen jaktradio får låna. 

Nu görs även björnspillningsinventering och alla förses med provpåsar. Här finns cirka 35 björnar per 100 000 hektar så chansen är stor att kunna hitta spillning och spår av olika slag.

Kunskap är nyckeln till respekt och samarbete

Under första såten är det ingen hund som får upp spår, eller någon i jaktlaget som gör någon speciell observation. Jag känner mig dock som förmiddagens vinnare. Anders har fått svara på ”tjugo frågor” om skogen. Jag tänker att ju mer jag frågar, desto mer får jag veta om natur och djur, jakt och viltvård, förutsättningar för skogs- och jordbruk, och blir en bättre jägare och viltvårdare. 

Och det är just detta som är en av tankarna med Skrälldalslaget. Att kunskap är nyckeln till respekt och samarbete. Mentorerna i Skrälldalslaget gör en fantastisk insats och lägger mycket tid på att dela med sig av kunskap och erfarenhet.

Att få börja som ny jägare ett par år i Skrälldalslaget, måste vara en av de bästa starter man kan få in i jakt och viltvård.

Text: Chris Edman, Svenska Jägareförbundet

Artikeln har tidigare publicerats i Svensk Jakt.

Text: Chris Edman
Foto: Kristoffer Pettersson, Anders Johansson


För mer information:

Bild på Anders Johansson

Anders Johansson