Att vara mentor ger mycket tillbaka

Viktiga inblickar och nyttiga utblickar, så kan man sammanfatta Hanna Perssons mentorskap inom Mitt Livs Chans. Hon är nu inne på sitt andra år och tycker fler borde testa att vara mentor om de får möjlighet.

Mentorprogrammet Mitt Livs Chans ger Sveaskogs medarbetare möjligheten att stötta personer med utländsk bakgrund och akademisk utbildning på deras väg mot ett arbete som motsvarar deras utbildning och kompetens.

Hanna Persson, till vardags skoglig IT-specialist och placerad i Malå, är inne på sitt andra år som mentor inom Mitt Livs Chans.
- Jag kom in på det via Sveaskogs talangprogram. En del av utbildningen var att vara just mentor. Jag tycker att det har gett mig väldigt mycket, säger Hanna Persson.

En gång i månaden har hon digitala möten med sin adept, ursprungligen från Taiwan, men som nu bor i Östergötland.
- Det var en rolig matchning. Det är extra kul för att hon har skoglig bakgrund, både från Taiwan och SLU, och jag känner att jag kan bidra och att vi måste få in henne i skogsbranschen i Sverige på något sätt, säger Hanna Persson.

Samarbetet mellan adept och mentor utgår ifrån adeptens behov och fokus ligger ofta på stöd kring CV-skrivande och jobbintervjuer, men även sociala koder och arbetsplatskultur.

Vad har du lärt dig av att vara mentor?
- Det har breddat och gett mig en inblick i hur det fungerar i andra delar av världen och i andra branscher. Det är jätteintressant att lyssna på. Det ger även bra feed back och jag tror jag är en bra ambassadör för Sveaskog.

Kan du rekommendera andra att bli mentorer?
- Ja, det tycker jag. Alla bör testa på. Det är en chans att få bredda och utvärdera sin egen kompetens.

För Sveaskog är det viktigt att framtida ledare har mångfaldskompetens och en förståelse för vad det innebär att komma från ett annat land och försöka etablera sig på den svenska arbetsmarknaden. Därför ingår mentorprogrammet som en del i Sveaskogs talangprogram.

- Sveaskog arbetar aktivt för ökad jämställdhet, mångfald och inkludering och samarbetet med Mitt Liv och deltagandet i mentorprogrammet Mitt Livs Chans är en viktig del i det arbetet, säger Marie Stålnacke, HR-chef på Sveaskog.

För mer information