Nu börjar skogsplanteringssäsongen

​I dag börjar feriejobbare över hela Norr- och Västerbotten att plantera skog. Sveaskog, inklusive affärsområdet Svenska Skogsplantor, har som mål att få ner 60 miljoner plantor i markerna under maj-september.​

Sveaskog är Sveriges största skogsvårdare och Sveaskog sår, självföryngrar och planterar miljontals plantor varje år på egna skogsmarker och för privata skogsägare. I dag började skolungdomar i åldrarna 15–18 år att plantera skog i Långträsk, utanför Piteå. Många satte sin allra första planta i strålande solsken och i 27 graders värme. Roland Eklund, en av Sveaskogs entreprenörer är glad när han ser ivern hos de unga sommarjobbarna

- De är 15 unga hungriga trädplanteringsaspiranter som för första gången ska plantera skog. Två har vi skickat på ackordsuppdrag en bit längre bort, de har planterat skog tidigare. De övriga går på tim-tid så att de inte ska bli för stressade på sin första dag. Det är ju riktigt bra väder i dag jämfört med något år då vi hade snöbyar. Så allt känns toppen.

Sveaskog är överväldigade av det stora intresse som funnits för att vara med och sätta vårens plantor. Idag bedömer Sveaskog att det är över 150 nya plantörer från den svenska arbetsmarknaden som kommer att sätta plantor i verksamheten. Johanna Häggström gör sin första dag som skogsplantör. Hon tänker göra militärtjänstgöring och ser skogsplanteringen som ett bra fystest.

- Det har börjat bra, fint väder och bra handledare. Hittills så känns det inte så tungt men det är väl i morgon det kommer att kännas i armarna och benen.

Ludvig Nyberg är inne på sitt tredje år skogsplantering. De första två åren planterade han skog men i år är han arbetsledare och kör även den minibuss som hämtar upp sommarjobbarna. Han tycker att Johanna är ovanligt snabb och beskriver att lära sig plantera skog är som att lära sig att cykla. Om du en gång lärt dig så sitter det kvar för resten av livet.

- Jag tycker att det är roligt att vara i skogen och är van att vara det men för de som gör detta för första gången kan det ju vara väldigt tungt, säger Ludvig Nyberg.

I år har intresset varit större än vanligt. Roland Eklund, entreprenör för Sveaskog, har till och med fått säga nej till sökande. Han hoppas på att de som planterar i år vill komma tillbaka nästa år också. 

- Som nybörjare planterar du cirka 1 700 plantor per dag. När du har fått upp farten så ligger du på uppåt 3 000 plantor per dag. Eftersom de jobbar på ackord så kan då lönen bli mellan 100 och 200 kr i timmen. Vilket är väldigt bra betalt på ett första jobb, säger Roland Eklund.

Sedan effekterna av covid-19 blev uppenbara i slutet på mars har ett stort omställningsarbete genomförts av Sveaskog och av de cirka 45 entreprenörer som genomför planteringen. I Jämtland och Västerbotten handlar det om drygt 12 miljoner plantor och i Norrbotten om cirka 18 miljoner plantor som entreprenörerna och de egna arbetslagen ska få ner i marken. I Roknäs utanför Piteå har raderna börjat att fyllas med plantor. Roland Eklund tycker att de unga sommarjobbarna är ivriga på att lära sig.

- Från början är det helt enkelt att de ska lära sig var planteringsraderna är. Det är inte helt lätt för någon som aldrig planterat skog. Sedan är det kepan på, en vattenflaska i handen och en stor matsäck. Det du äter och dricker i dag ser till hur orken är i morgon. Det är en chock för många att det är så fysiskt och psykiskt krävande.

- Jag har ju ett grymt tävlingssinne så mitt mål är att vara snabbare och plantera mer än vad brorsan gjorde när han planterade skog, säger Johanna Häggström och stoppar in en till planta i röret som raskt åker ner i backen.

Varje år sätter Sveaskog, inklusive affärsområdet Svenska Skogsplantor, ungefär 60 miljoner plantor. Det engagerar mer än 1 000 personer. Ett viktigt led i Sveaskogs skogsvårdsarbete är plantering. Genom att sätta tre nya plantor för varje träd som avverkas säkerställer Sveaskog att det finns skogar som är rika på både hållbar råvara, arter och upplevelser även i framtiden.

För mer information