Rätt virkesköpare - nyckeln till en bra affär

Goda råd är viktigt även för en erfaren skogsägare, och om resultatet ska bli lyckat gäller det att välja rätt virkesköpare.
– Förtroende är avgörande, Sveaskog har genom åren alltid uppfyllt mina krav, säger Göran Fjellström i Vormsele.

Jämthunden Arn välkomnar besökarna med ett skall. Husse Göran Fjellström kliver ut på förstubron och hyssjar honom. 

– Jag har haft Arn sedan han var åtta veckor, så vi har vuxit ihop. Jag läser hans tankar och han läser mina. Djuren är mycket klokare än vi tror, säger Göran Fjellström med värme i rösten.

Göran Fjellström trivs bra i Västerbottens inland. När han var yngre hade han en dröm om att kunna bygga hus här i byn där han är född, och när han lämnade yrkeslivet bakom sig för elva år sedan blev det verklighet. Han hade alltid varit intresserad av skogsvård, och under de år han och familjen bodde i städerna Umeå och Lycksele kom han hit så fort han hade möjlighet. 

– I Umeå blir jag småstressad, jag får panik, jag vill hem, förklarar Göran Fjellström. Men nu har jag lämnat yrkeslivet bakom mig och kan ägna mig helt åt mina 250 hektar skog, varav hälften är arvegods och hälften är inköpt av Sveaskog. 

Viktigt med förtroende och samsyn

Under alla år har Göran Fjellström samarbetat med Sveaskog.

– Jag tyckte väldigt bra om de två tidigare virkesköparna, deras lugn och gedigna kunskaper. De gjorde alltid rätt för sig: Om de hade avverkat på sommaren kom de och sladdade vägen utan att man behövde ringa och säga till. De gjorde alltid vad de lovat. När jag tog kontakt med Richard för ett par år sedan klickade det också direkt, han verkade vara stöpt i samma form. Vi fick förtroende för varann som inte riktigt går att förklara. 

När Richard Holmgren kom till Göran ­Fjellström gick de tillsammans ut och tittade på beståndet. De bytte idéer, drog avverkningsgränser och markerade träd de ville spara. För Göran var inte priset han skulle få på skogen det viktigaste, utan att de hade samsyn.

Noggrann med skogen

– Jag är noga med hur skogen ser ut efter­åt, och även om man lejer bort arbetet får man själv svara för resultatet. Med Sveaskogs helhetsansvar behöver man inte vara rädd för att det ska komma någon bakläxa, som att man till exempel har kört över något vattendrag där man inte får köra. 

Göran Fjellström som är insatt i skogsfrågor hade en ganska klar uppfattning om hur saker skulle göras, men så är det inte för alla.

– Jag får ofta frågor som: ”Vad ska jag göra här, är det lämpligt att röja? Kan du gå och titta?”, säger Richard Holmgren. Jag finns på plats även om markägaren själv bor långt härifrån. 

Kontinuerlig kontakt

När Richard Holmgren hade åkt hem till kontoret och räknat blev det alltså köp, och sedan dess har han och Göran Fjellström haft kontinuerlig kontakt. De skulle gärna träffas oftare, men som alla i branschen vet, så är det full rulle på skogsfronten och virkesköparna har fullt upp. Den kontinuerliga uppföljningen är det enda som Sveaskogs köpare inte får högsta betyg för i den virkesleverantörs­undersökning som genomförs av Sveaskog vartannat år. 

– Vägen till affär är en lång process av förtroendeskapande som kan ta ett helt år, förklarar Richard Holmgren. Sveaskog är inte ute efter att göra klipp. Virkesköpen är viktiga för att kunna leverera råvara till kunderna, i mitt fall den närbelägna sågen i Malå.

Koll på lagar och skatteregler

Till Richards uppgifter hör också att ha koll på lagar och den skattemässiga biten – vilket kan vara nog så krångligt. 

– Jag råder så gott jag kan, och är jag osäker så tar jag hjälp eller förmedlar kontakt med en expert. Det finns tyvärr exempel på folk som fått skatta bort alla sina inkomster för att de inte har fått rätt rådgivning. Det finns också skogsägare som glömmer skatte- och momsdeklarationen, som ju är jätteviktig. Men Göran kunde redan det där, säger Richard Holmgren.

För mer information: 

Stort förtroende för Sveaskogs virkesköpare

  • Sveaskog genomför nöjdhetsundersökningar bland sina virkesleverantörer vartannat år sedan 2012.
  • Förra årets 400 tillfrågade personer är mycket nöjda. Indexbetyget ligger på en nivå som är imponerande. 
  • De allra högsta betygen ger virkes­leverantörerna på de två områden som de själva också prioriterar högst: dels hur man upp­lever kontakten med virkesköparen, dels hur själva avverkningsprocessen, inklusive transport, samordning etce­­tera, har utförts.
  • Den kontinuerliga uppföljningen är det enda som Sveaskogs köpare inte får högsta betyg för. 
Bild på Richard Holmgren

Richard Holmgren