Höga virkespriser trappar upp tempot

Sveaskogs höga priser på timmer har gjort att extra många skogsägare vill avverka just nu.

– Hör av dig så snabbt som möjligt om du har planer på att avverka, uppmanar Erik Levén, kundansvarig i marknadsområde Nord. Även nya leverantörer är självklart välkomna, men kan behöva ha lite tålamod nu i den värsta ruschen.

– Priserna på sågade trävaror har aldrig varit i närheten av vad de är idag,säger Erik Levén. Det tog fart redan förra hösten, då sågverkskunderna bara såg gladare och gladare ut, och det har fortsatt eskalera.

Orsaken är förstås främst ”coronaeffekten”, med sitt ökade hemmabyggande och uppmaning till folk att stanna hemma vid minsta förkylningssymtom.

– När detsamma händer på många ställen blir det följder. Globalt sett har man inte kunnat svara upp till den hastiga efterfrågeökningen, även om min känsla är att vi i Sverige ändå har kunnat köra på för fullt. Det har även varit en del råvarubrist i Nordamerika, Kanada och USA. I goda tider brukar de kunna öka sin produktion ganska mycket, men har inte klarat det den här gången. Under toppen i maj fem-sexdubblades de noterade priserna på trävaror i USA jämfört med för fem år sedan, säger Erik Levén.  

Erik Levén

Prognoser ger högtryck

Nu verkar dock det hysteriska läget på trävarumarknaden ha peakat och vänt. Därför är många skogsägare rädda att priserna ska gå ner, även på timmer, och får väldigt bråttom. Det medför ett extra högt tryck på alla virkesköpare. Jörgen Lindqvist, som jobbar i Piteå/Älvsbyn, är en av dem:

– Vi har en väldigt attraktiv, erkänt hög prislista, och sånt gör ju att folk kommer per automatik till oss, bekräftar han. Så det har varit hektiskt, speciellt under vårkanten före semestern. Här i norr är vi dessutom förhållandevis få virkesköpare, och här finns många skogsägare som bara ringer till Sveaskog.

Jörgen Lindqvist

Följden av detta är att virkesköparna har svårt att hinna med och skogsägarna kan få vänta ett tag på besök.

– Vårt jobb bygger mycket på att bygga långsiktigt förtroende, fortsätter Jörgen, och det är också roligt att göra affär med folk som litar på att vi kan erbjuda den bästa affären. Det är inte ovanligt att vi hänger med över generationsgränserna, och när den nya, yngre ägaren till exempel behöver lösa ut syskon så kan vi få hjälpa till.

Ett exempel på detta är Simon Asker i Sjulnäs, köttbonde och skogsägare som tagit över efter sin far. Senast han anlitade Sveaskog gällde det en virkesaffär, och senare i höst ska det huggas hos honom.

– Jag brukar försöka sälja då jag vet att det är hyfsat bra priser och hör av mig om jag märker att det börjar bli bra betalt. Att lägga ut anbud tycker jag däremot inte fyller så hög funktion, eftersom man ändå inte riktigt vet vad man får. Det är ju inte bara priset utan hela genomförandet, allt runtomkring, som ska fungera. Sveaskog har korta ledtider och det händer alltid något när man hör av sig, man får hjälp och svar på sina frågor. 

Stabilt hög prisnivå framöver

Erik Levén tror dock inte att timmerpriset kommer att falla lika fort som priset för sågade trävaror, även om det normalt sett brukar följa efter.

– Visst har priserna på trävaror i till exempel USA fallit under sommaren, men de är fortfarande på höga nivåer och vi ser ingen anledning att sänka timmerpriserna i dagsläget, påpekar han.

Även den långsiktiga trenden verkar positiv både för trävaror, timmer och massaved.

– Efterfrågan på trä ökar hela tiden, inte minst från byggbranschen. Jag tror att det på sikt kommer att etablera oss på en nivå som är högre än vi är vana vid. Det känns bra i hjärtat när något man pysslar med uppskattas, men det känns också logiskt, eftersom trä är ett naturligt material som binder koldioxid och hjälper oss i klimatutmaningen. Det drar alltså åt rätt håll, säger Erik Levén.